Finska 2018

2018
O POTOVANJU

Finska

Iz prež fotografiramo na snegu: medveda, divjega petelina, možno je tudi volka in rosomavha in druge ptice

Corner 2
Datum: V pripravi
Fotografirali bomo: Iz prež fotografiramo na snegu: medveda, divjega petelina, možno je tudi volka in rosomavha in druge ptice
Potovanje vodi: Gorazd Golob
Cena potovanja: V pripravi
Max. število udeležencev: 6+1, minimalno 5+1
Potrebno znanje fotografa: Primerno za začetnike in izkušene fotografe
Fizična zahtevnost poti: Ni fizično prezahtevno, fotografiramo iz prež ponoči (od 15-16 ure popoldne do 09 ure drugo jutro, 5 noči). Za fotografiranje medvedov in volkov so preže fiksne, pri divjem petelinu je možen šotor (če fiksna preža ni aktivna). Do 2 km hoje, morda po snegu.
ZANIMIVOST

Finske večerne zlate ure
in jutranje modre urice

V profesionalnih prežah, kjer bomo preživeli nekaj noči, bomo poleg živali opazovali tudi večerne zlate ure, ki v tem terminu na Finskem trajajo med 20. in 22. uro in jutranje modre urice, ki nastopijo okoli tretje ure zjutraj.

Corner 3
PODROBNE INFORMACIJE

Program potovanja

Prvi dan

Odhod bo predvidoma aprila 2018, letimo v Kajaani, popoldne na letališču počaka lokalni vodnik in nas odpelje do prve lokacije v Soumussalmi Boreal wildlife center. Večerja in nočitev.

Drugi in tretji dan

Dve noči za fotografiranje divjih petelinov, morda druge gozdne kure in ptice. Okoli 19. ure gremo v preže, počakamo preko noči, ko se ptice zberejo in zjutraj pričnejo z boji. Večerna zlata ura v tem terminu traja tukaj od 20. do 22. ure in jutranje modre urice se začnejo okoli 3. ure zjutraj, jutranje zlate urice pa od 4. do 6. ure zjutraj. Potem nas odpeljejo do hotela, kjer se lahko naspimo, slikamo okoli hotela in po toplem obroku gremo ponovno zvečer ali popoldne (medvedi) v preže.

Četrti dan

Ta dan je namenjen za preže kamor prihajajo volkovi in rosomavhi in tudi medved. Preže od 15.30 ure do cca 8 - 9 ure zjutraj. Po zajtrku (25.4) se odpravimo v Martinsen center, kjer se nastanimo v hotelu. Tukaj prihaja do 40 medvedov v višku sezone, sedaj morda malo manj a vseeno kar nekaj.

Peti in šesti dan

Ta dva dneva sta namenjena za preže kamor prihajajo medvedi. En dan v močvirju, drug dan v gozdu. Preže od 15.30 ure do cca 8 - 9 ure zjutraj, pozno kosilo – večerja in nato odhod v preže za medvede okoli 15.30 ure. Slika se iz profesionalnih prež za 2 fotografa, kjer je manjši pograd in dobimo suhi paket obroka za v prežo.

Zadnji dan nas odpeljejo po končanem fotografiranju v prežah in zajtrku v Kajaani na letališče in pot domov.

Naspimo se doma.

 

  • bivanje v hotelih, v dvoposteljnih sobah (čeprav samo eno noč spimo v sobi, druge v prežah)
  • vsi prevozi na Finskem
  • vsi stroki prenočišč in 3 obroki dnevno (sicer ob čudnih urah – pač glede na foto termine)
  • fotografsko predavanje, nasveti pred odhodom in na lokaciji
  • pregled fotografij in svetovanje – individualno ali skupaj – po želji

 

  • letalski prevoz
  • prevoz do letališča iz Slovenije in nazaj se lahko organizira, ni pa v ceni
  • turistično zavarovanje in zavarovanje rizika odpovedi

 

  • enoposteljna soba 150 EUR – spimo pa samo eno noč v sobi, druge noči smo v prežah in v sobi zgolj počivamo preko dneva
  • Letalski prevoz ni zajet, verjetno bomo leteli iz Ljubljane, trenutna cena letalske vozovnice (september 2016) je cca 350,00 EUR.