Anglija - Farn Islands 2018

2018
O POTOVANJU

Skupaj z nami fotografirajte ptice strmoglavce in slikovito angleško pokrajino

Fotografiranje ptic in angleške ter škotske pokrajine.

Corner 2
Datum: V pripravi
Fotografirali bomo: Ptice strmoglavce in slikovito angleško pokrajino
Potovanje vodi: Gorazd Golob
Cena potovanja: V pripravi
Max. število udeležencev: 7
Potrebno znanje fotografa: Primerno za začetnike in izkušene fotografe
Fizična zahtevnost poti: Ni fizično zahtevno
ZANIMIVOST

Mormoni

Mormoni so morski ptiči, ki gnezdijo ob obalah severnega Atlantskega oceana. Njihov kljun je pozimi manjši kot sicer, saj jim živo oranžne rožene plošče zrastejo pred gnezditveno sezono, jeseni pa jih odvržejo.

Corner 3
PODROBNE INFORMACIJE

Program potovanja

Odhod bo predvidoma junija 2018, ko z letalom pristanemo v Edinburgu, na letališču prevzamemo avto in se odpeljemo do hotela. Možnost večernega fotografiranja obale, gradov in okolice. Zvečer projekcija fotografij iz Farn islanda in Bassrocka ter nasveti za fotografiranje naslednji dan.

Naslednje tri dni vožnja z ladjo na Farn Islands, obisk dveh otokov dnevno, fotografiranje raznih vrst ptic, ki na otoku gnezdijo (mormoni – njorke – puffin, več vrst čiger in glaebov, školjkarice, kormorani …) Za obiskovalce so dosegljivi samo trije otoki, saj je ostalih 15 rezerviranih samo za ptice. Po otokih se lahko sprehajamo izključno po označenih poteh, ptice pa gnezdijo tudi samo 10 cm od poti. Zadrževanje ni dovoljeno v bližini gnezd z mladiči ali jajci, obisk otokov pa je deljen, tako da imajo na enem obiskovalce samo zjutraj in na drugem samo popoldan. Obiskovalci živali na ta način najmanj motimo.

Jutra in večere lahko preživimo ob fotografiranju slikovite angleške obale, posejane z gradovi. Zaradi zemljepisne lege se je za sončni vzhod in zahod potrebno malo potruditi, saj sonce vzide okoli 5. ure in zaide okoli 23.00 ure.

En dan bomo obiskali otok Bassrock, kjer gnezdi 150.000 strmoglavcev. Zgodaj zjutraj se odpeljemo proti otoku, se vkrcamo na ladjo in odplujemo na Bassrock. Celo potovanje traja približno 4 ½ ure, od tega fotografiramo 3 ure. Obisk poteka v spremstvu lokalnega biologa, ki dela v škotskem centru za morske ptice. Izlet na otok je v celoti odvisen od lepega vremena - v kolikor obisk ni možen vrnemo 220 EUR, kolikor ta izlet stane. Na poti nazaj na celino je možno fotografirati strmoglavce, kateri z vrtoglavo hitrostjo strmoglavijo v vodo in lovijo ribe, ki so tudi par metrov pod vodo. Za ta izlet je potrebno imeti nepremočljivo obleko in primerno obutev, ravno tako mora biti pred vlago zaščitena fotografska oprema.

Predzadnji dan se bomo nato ponovno odpravili na izlet na Farn islands, kjer se lahko odločite za fotografiranje strmoglavcev ali potep po angleški obali. Ta dan je rezerva, ker zaradi nepredvidljivega vremena obstaja možnost odpovedi ladijskega prevoza na otoke in skoraj nikoli nismo deležni tako lepega vremena, da bi se na otok lahko podali vsak dan.

Večer preživimo v hotelu, kjer bo na voljo možnost pregleda fotografij in svetovanje. Individualna pomoč pri fotografiranju tudi preko celega dneva.

Jutro zadnjega dne bo namenjeno pakiranju in odhodu na letališče v Edinburgh, v kolikor bo čas, pa lahko skočimo še na krajši obisk mesta.

V pripravi.

V pripravi.

V pripravi.